Resetips – Att resa inom och utanför EU

Det har aldrig varit lättare att resa än vad det är nu. För inte så länge sedan behövde man stå i passkontroller enbart för att komma in i ett grannland, jämfört med nu när man reser tämligen fritt inom EU. Det blir dock vanligare och vanligare att man reser mer och mer utanför Europa, att boka flygbiljetter för en weekendresa till New York eller för en solsemestrar till Thailand är något som fler och fler gör. Därför kan det vara bra att ta en titt på hur resandet och framför allt reglerna kring resandet inom Europeiska Unionen och utanför skiljer sig åt.

För den som är EU-medborgare finns en mängd fördelar så länge man reser inom Europa, fördelar som ser annorlunda ut eller helt enkelt inte finns när man reser till andra delar av världen.

Innan man ska resa någonstans bör man se över hur reglerna ser ut, beroende på vart man ska. Om jag eller någon medpassagerare är rörelsehindrad, hur ser regler och rättigheter ut? Om jag vill resa med min hund, vilka föreskrifter gäller då?

Flygbiljetter.nu ger dig svar på de vanligaste frågorna och visar på möjligheter vart du kan vända dig vidare om du har fler frågor.

Att resa som handikappad inom EU

Den som har ett funktionshinder, en allergi eller något annat som man misstänker kan behövas ha i åtanke när det gäller resande gör säkrast i att i god tid ta upp detta med sin researrangör. De större resebolagen har god erfarenhet av alltifrån kunder som är rullstolsburna till nötallergi. För den som är osäker så kan man vända sig till arrangörer som skräddarsyr resor efter kundernas förutsättningar och boka sina flygbiljetter där.

För den som reser med ett företag som är registrerat inom EU så har man som handikappad rätt till assistans på samtliga flygplatser inom unionens gränser. Man måste dock ansöka om detta senast 48 timmar innan så att rätt förberedelser kan göras. För den som vill veta mer om detta så kan man söka mer detaljerad information på EU-kommissionens hemsida.

Djur på resan

Att resa utomlands och behöva lämna en familjemedlem hemma är inte precis vad de flesta skulle uppfatta som en trevlig semester. Så kan det dock kännas att tvingas vara utan till exempel sin hund, bara för att några regler säger att det måste vara så. I sådana sammanhang kan det vara värt att ha i åtanke att det idag är betydligt lättare att både få och kunna ta med sig djur över nationsgränserna.

Som djurägare är man skyldig att följa de föreskrifter som gäller i det land som man ska till. Till exempel kräver en del länder, som Finland och Malta att djuret är avmaskat innan det släpps in i respektive land medan andra gör det inte. Somliga länder kräver att man vaccinerar sitt djur mot rabies årligen medan andra inte kräver detta. Man bör också vara medveten om att såväl en själv som djuret ska ha pass och om man färdas inom EU ska djuret vara id-märkt med mikrochip. Dessutom finns det bestämmelser som reglerar hur många djur man får ha med sig. Dessa regler finns dels av hälsoskäl för både djur och människa och dels för att man hoppas kunna stävja den omfattande smuggling av djur som tyvärr pågår.

Om man är osäker på vilka regler som föreligger och hur dessa ska tillämpas så kan man kontakta Jordbruksverket som är den myndighet som hanterar dessa frågor.

Att tänka på vid säkerhetskontroller

Alla som reser över nationsgränser måste vara beredda på att genomgå säkerhetskontroller. Om man inte förbereder sig så kan det bli så att kontrollen tar längre tid än vad man kanske hade hoppats på. För ens egen skull, såväl som för sina medpassagerare så gör man bäst i att se över vilka förhållningsregler och tips som finns att tillgå.

Att ha rätt flygbiljetter och sitt boardingkort redo är i sig enkla steg för att göra kontrollen snabbare och smidigare, att följa de instruktioner som finns vad gäller till exempel handbagage och vätskor sparar tid och möda för både dig och flygplanspersonalen. Om man har koll på det man har i fickorna såsom nycklar, pengar, smycken och annat gör att man undviker att sätta igång metalldetektorerna och man slipper slösa tid på att gå igenom igen. Tänk på dina medpassagerare som riskerar att få vänta längre bara för att du inte förberett dig.

Detta är några av de tips som man bör följa utöver de instruktioner som finns på plats vid säkerhetskontrollen. Har man ytterligare frågor kan man fråga på flygplatsen eller, ännu hellre, kolla på exempelvis Transportstyrelsens hemsida innan om till exempel vilka föremål som man kommer att fråntas om man ertappas med dem i säkerhetskontrollen.